Menu Restauracji

NA DOBRY POCZĄTEK

 

  1. Bruschetta

    pieczona grzanka z siekanymi pomidorami i świeżą bazylią

  2. Chrupiący camembert

    krążek sera camembert w panierce z bułki tartej, polany dżemem żurawinowym, serwowany z grzankami

  3. Krewetki królewskie

    smażone na maśle z czosnkiem i białym winie serwowane z pieczywem

 

DANIA KASZUBSKIE

 

  1. Sielawa w occie

    na karmelizowanym cukrze

  2. Soczysty schabowy

    pewien czas wcześniej mięso marynowane było w maślance z cebulką aby danie było bardziej soczyste, serwowane z ziemniakami i surówkami

  3. Truskawkowe uniesienie

    deser w kieliszku, warstwy bezy, bitej śmietany i musu truskawkowego

 

PIEROGI

Podziękujmy kucharzom gdyż to żmudna praca,

każdą sztuką kucharka obraca.

  1. Mięsne okraszane

    serwowane z surówką

  2. Z szpinakiem

    podawane z sosem serowym i surówką

  3. Faszerowane twarogiem z dodatkiem pomarańczy

    podawane z musem ze świeżych truskawek

PS. Do wyrobu ciasta posłużyła mąka z Młyna w Twardej Górze!

 

ZUPY

 

  1. Żurek

    na swojskim zakwasie, z białą kiełbasą i jajkiem

  2. Zupa rybna

    kostki mięsa łososia norweskiego, oraz warzywa siekane w paski

  3. Zupa szefa kuchni

    każdego dnia inna

 

MIĘSA

 

  1. De volaile

    aby popularny kształt marchewki nie zmylił, mięso jest panierowane a wewnątrz dla nadania miękkości potrawie - rozgrzane masełko, serwowane z frytkami i zestawem surówek

  2. Pierś po parysku

    kurza pierś w jajecznej panierce, nadziewana pieczarką i szynką, polana sosem z orzechów włoskich, serwowana z frytkami i zestawem surówek

  3. Polędwiczki w sosie gorgonzola

    plastry delikatnej polędwiczki wieprzowej, polanej sosem śmietanowo-serowym, serwowane z frytkami i zestawem surówek

 

 

DANIA DLA DZIECI

 

  1. Naleśnik

    w trzech odmianach : z owocami i bitą śmietaną, lub nutellą, lub słodkim twarożkiem

  2. Paluszki drobiowe

    paski kurzej piersi w panierce z frytkami i surówką z marchewki i pomarańczy

 

RYBY

  1. Pstrąg smażony z patelni

    tusza pstrąga wypełniona zielem z naszego ogrodu, serwowana z ziemniakami i zestawem surówek

  2. Łosoś z grilla

    żaden dzwonek, tylko filet, a że grillowany to liniami rusztu przepasany, z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami

  3. Filet z dorsza w sosie kurkowym

    połączanie morskiej flory i Kaszubskiej fauny, serwowany z frytkami i zestawem surówek

  4. Ryba z sieci

    to nie łatwa sprawa dla rybaka Sielawa, serwowana z frytkami i zestawem surówek

     

 

SAŁATKI

  1. Sałatka Cezar

    Siekana sałata pekińska z dodatkiem grillowanej piersi kurczaka, z sosem majonezowym, grzankami i tartym serem parmezan

  2. Sałatka z rukoli, owocu granatu, plastrów gruszki

    oraz serem gorgonzola

     

DESERY

  1. Puchar z 3 gałkami lodów z sezonowymi owocami i bitą śmietaną

  2. Sernik na spodzie kruchy karmel z gałką loda

    Receptura ciasta powstała specjalnie na potrzeby restauracji Zielone Wzgórza

 

SOKI ŚWIEŻO WYCISKANE

  1. Sok pomarańczowy

  2. Lemoniada