Menu Restauracji

NA DOBRY POCZĄTEK

 

Bruschetta 3 szt. - 21

pieczona grzanka z siekanymi pomidorami i świeżą bazylią

Bruschetta z szynką długo dojrzewającą  - 27

z oliwą, pomidorami koktajlowymi, rukolą 3 szt.

Chrupiący camembert  - 24

krążek sera camembert w panierce z bułki tartej, polany dżemem żurawinowym,

serwowany z grzankami

Krewetki królewskie - 39

smażone na maśle z czosnkiem i białym winie serwowane z pieczywem

 

ZUPY

 

Żurek - 19

na swojskim zakwasie, z białą kiełbasą i jajkiem

Zupa rybna - 28

kostki mięsa łososia norweskiego, oraz warzywa siekane w paski

Krem z pomidorów - 18

Zupa szefa kuchni - 17

każdego dnia inna

 

MIĘSA

 

De volaile - 41

aby popularny kształt marchewki nie zmylił, mięso jest panierowane

a wewnątrz dla nadania miękkości potrawie - rozgrzane masełko,

serwowane z frytkami i zestawem surówek

Pierś po parysku - 42

kurza pierś w jajecznej panierce, nadziewana pieczarką i szynką,

polana sosem z orzechów włoskich, serwowana z frytkami i zestawem surówek

Polędwiczki w sosie gorgonzola - 46

plastry delikatnej polędwiczki wieprzowej, polanej sosem śmietanowo-serowym,

serwowane z kopytkami zestawem surówek

 

DANIA KASZUBSKIE

 

Śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami - 31

Soczysty schabowy - 40

pewien czas wcześniej mięso marynowane było w maślance z cebulką

aby danie było bardziej soczyste, serwowane z ziemniakami i surówkami

Schabowy z kością - 54

z ziemniakami paryskimi opiekanymi i kapustą zasmażaną

Placki ziemniaczane ze śmietaną lub cukrem - 22

 

PIEROGI

 

Podziękujmy kucharzom gdyż to żmudna praca,

każdą sztuką kucharka obraca.

Mięsne okraszane - 34

serwowane z surówką

Ze szpinakiem - 34

podawane z sosem serowym i surówką

Faszerowane twarogiem z dodatkiem pomarańczy - 34

podawane z musem ze świeżych truskawek

 

PS. Do wyrobu ciasta posłużyła mąka z Młyna w Twardej Górze!

 

DANIA DLA DZIECI

 

Naleśniki - 29

w trzech odmianach : z owocami i bitą śmietaną, lub nutellą, lub słodkim twarożkiem

Paluszki drobiowe - 29

paski kurzej piersi w panierce z frytkami i surówką z marchewki i pomarańczy

 

RYBY

 

Pstrąg smażony z patelni - 49

tusza pstrąga wypełniona zielem z naszego ogrodu, serwowana z ziemniakami i zestawem surówek

Łosoś z grilla - 57

żaden dzwonek, tylko filet, a że grillowany to liniami rusztu przepasany, z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami

Filet z dorsza w sosie kurkowym - 52

połączanie morskiej flory i Kaszubskiej fauny, serwowany z frytkami i zestawem surówek

Ryba z sieci - 49

to nie łatwa sprawa dla rybaka Sielawa, serwowana z frytkami i zestawem surówek

 

MAKARONY

 

Spaghetti pomidorowe - 31

Spaghetti bolognese - 34

Tagliatelle z szpinakiem baby i serem gorgonzola - 36

Makaron sepia z owocami morza, łososiem i białym winem - 46

 

SAŁATKI

 

Sałatka Cezar - 35

Siekana sałata pekińska z dodatkiem grillowanej piersi kurczaka,

z sosem majonezowym, grzankami i tartym serem parmezan

Sałatka z rukoli, plastrów gruszki, orzechy nerkowca - 33

oraz ser pleśniowy twardy

 

DESERY

Puchar z 3 gałkami lodów z sezonowymi owocami i bitą śmietaną - 26

Sernik na spodzie kruchy karmel z gałką loda - 28

Receptura ciasta powstała specjalnie na potrzeby restauracji Zielone Wzgórza

Truskawkowe uniesienie - 24

deser w kieliszku, warstwy bezy, bitej śmietany i musu truskawkowego

 

 

SOKI ŚWIEŻO WYCISKANE

 

Sok pomarańczowy 200 ml - 13 1L - 30

Lemoniada 200 ml - 7 1L - 25

 

NAPOJE ZIMNE

 

Woda niegazowana / gazowana 300 ml - 7     1L - 15

Pepsi, Mirinda, 7-up 200 ml - 8     0,85ml - 14

Soki pomarańcza, jabłko, czarna porzeczka 200 ml - 8     1 L - 24

Red-bull 250 ml - 11

 

NAPOJE GORĄCE

 

Kawa z ekspresu - 11

Espresso  - 10

Espresso doppio - 14

Latte - 17

Cappuccino - 16

Kawa po turecku - 10

Herbata - 10

 

PIWA

 

Piwo z browaru Bytów - 15

Piwo butelka - 13

Piwo bezalkoholowe - 13

Piwo smakowe - 13

 

ALKOHOL

 

Wódka czysta 50 ml - 9 0,5L - 70

Wódka gatunkowa 50 ml - 12 0,5L - 90

Rum 50 ml - 15

Gin 50 ml - 15

Tequila 50 ml - 16

Brandy 50 ml - 16

Cognac 50 ml - 20

Whisky 50 ml - 15

Whisky „12” 50 ml - 25

 

WINA

 

Wino domu 150 ml – 12 but. - 40

Wytrawne białe lub czerwone but - 75

Martini 100 ml – 12

Prosseco 150 ml – 12 but. - 65