Menu Restauracji
NA DOBRY POCZĄTEK
Bruschetta 3 szt. - 21
pieczona grzanka z siekanymi pomidorami i świeżą bazylią
Bruschetta z szynką długo dojrzewającą - 27
z oliwą, pomidorami koktajlowymi, rukolą 3 szt.
Chrupiący camembert - 24
krążek sera camembert w panierce z bułki tartej, polany dżemem żurawinowym,
serwowany z grzankami
Krewetki królewskie - 39
smażone na maśle z czosnkiem i białym winie serwowane z pieczywem
ZUPY
Żurek - 19
na swojskim zakwasie, z białą kiełbasą i jajkiem
Zupa rybna - 28
kostki mięsa łososia norweskiego, oraz warzywa siekane w paski
Krem z pomidorów - 18
Zupa szefa kuchni - 17
każdego dnia inna
MIĘSA
De volaile - 41
aby popularny kształt marchewki nie zmylił, mięso jest panierowane
a wewnątrz dla nadania miękkości potrawie - rozgrzane masełko,
serwowane z frytkami i zestawem surówek
Pierś po parysku - 42
kurza pierś w jajecznej panierce, nadziewana pieczarką i szynką,
polana sosem z orzechów włoskich, serwowana z frytkami i zestawem surówek
Polędwiczki w sosie gorgonzola - 46
plastry delikatnej polędwiczki wieprzowej, polanej sosem śmietanowo-serowym,
serwowane z kopytkami zestawem surówek
DANIA KASZUBSKIE
Śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami - 31
Soczysty schabowy - 40
pewien czas wcześniej mięso marynowane było w maślance z cebulką
aby danie było bardziej soczyste, serwowane z ziemniakami i surówkami
Schabowy z kością - 54
z ziemniakami paryskimi opiekanymi i kapustą zasmażaną
Placki ziemniaczane ze śmietaną lub cukrem - 22
PIEROGI
Podziękujmy kucharzom gdyż to żmudna praca,
każdą sztuką kucharka obraca.
Mięsne okraszane - 34
serwowane z surówką
Ze szpinakiem - 34
podawane z sosem serowym i surówką
Faszerowane twarogiem z dodatkiem pomarańczy - 34
podawane z musem ze świeżych truskawek
PS. Do wyrobu ciasta posłużyła mąka z Młyna w Twardej Górze!
DANIA DLA DZIECI
Naleśniki - 29
w trzech odmianach : z owocami i bitą śmietaną, lub nutellą, lub słodkim twarożkiem
Paluszki drobiowe - 29
paski kurzej piersi w panierce z frytkami i surówką z marchewki i pomarańczy
RYBY
Pstrąg smażony z patelni - 49
tusza pstrąga wypełniona zielem z naszego ogrodu, serwowana z ziemniakami i zestawem surówek
Łosoś z grilla - 57
żaden dzwonek, tylko filet, a że grillowany to liniami rusztu przepasany, z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami
Filet z dorsza w sosie kurkowym - 52
połączanie morskiej flory i Kaszubskiej fauny, serwowany z frytkami i zestawem surówek
Ryba z sieci - 49
to nie łatwa sprawa dla rybaka Sielawa, serwowana z frytkami i zestawem surówek
MAKARONY
Spaghetti pomidorowe - 31
Spaghetti bolognese - 34
Tagliatelle z szpinakiem baby i serem gorgonzola - 36
Makaron sepia z owocami morza, łososiem i białym winem - 46
SAŁATKI
Sałatka Cezar - 35
Siekana sałata pekińska z dodatkiem grillowanej piersi kurczaka,
z sosem majonezowym, grzankami i tartym serem parmezan
Sałatka z rukoli, plastrów gruszki, orzechy nerkowca - 33
oraz ser pleśniowy twardy
DESERY
Puchar z 3 gałkami lodów z sezonowymi owocami i bitą śmietaną - 26
Sernik na spodzie kruchy karmel z gałką loda - 28
Receptura ciasta powstała specjalnie na potrzeby restauracji Zielone Wzgórza
Truskawkowe uniesienie - 24
deser w kieliszku, warstwy bezy, bitej śmietany i musu truskawkowego
SOKI ŚWIEŻO WYCISKANE
Sok pomarańczowy 200 ml - 13 1L - 30
Lemoniada 200 ml - 7 1L - 25
NAPOJE ZIMNE
Woda niegazowana / gazowana 300 ml - 7 1L - 15
Pepsi, Mirinda, 7-up 200 ml - 8 0,85ml - 14
Soki pomarańcza, jabłko, czarna porzeczka 200 ml - 8 1 L - 24
Red-bull 250 ml - 11
NAPOJE GORĄCE
Kawa z ekspresu - 11
Espresso - 10
Espresso doppio - 14
Latte - 17
Cappuccino - 16
Kawa po turecku - 10
Herbata - 10
PIWA
Piwo z browaru Bytów - 15
Piwo butelka - 13
Piwo bezalkoholowe - 13
Piwo smakowe - 13
ALKOHOL
Wódka czysta 50 ml - 9 0,5L - 70
Wódka gatunkowa 50 ml - 12 0,5L - 90
Rum 50 ml - 15
Gin 50 ml - 15
Tequila 50 ml - 16
Brandy 50 ml - 16
Cognac 50 ml - 20
Whisky 50 ml - 15
Whisky „12” 50 ml - 25
WINA
Wino domu 150 ml – 12 but. - 40
Wytrawne białe lub czerwone but - 75
Martini 100 ml – 12
Prosseco 150 ml – 12 but. - 65