Menu Restauracji
NA DOBRY POCZĄTEK
-
Bruschetta
pieczona grzanka z siekanymi pomidorami i świeżą bazylią
-
Chrupiący camembert
krążek sera camembert w panierce z bułki tartej, polany dżemem żurawinowym, serwowany z grzankami
-
Krewetki królewskie
smażone na maśle z czosnkiem i białym winie serwowane z pieczywem
DANIA KASZUBSKIE
-
Sielawa w occie
na karmelizowanym cukrze
-
Soczysty schabowy
pewien czas wcześniej mięso marynowane było w maślance z cebulką aby danie było bardziej soczyste, serwowane z ziemniakami i surówkami
-
Truskawkowe uniesienie
deser w kieliszku, warstwy bezy, bitej śmietany i musu truskawkowego
PIEROGI
Podziękujmy kucharzom gdyż to żmudna praca,
każdą sztuką kucharka obraca.
-
Mięsne okraszane
serwowane z surówką
-
Z szpinakiem
podawane z sosem serowym i surówką
-
Faszerowane twarogiem z dodatkiem pomarańczy
podawane z musem ze świeżych truskawek
PS. Do wyrobu ciasta posłużyła mąka z Młyna w Twardej Górze!
ZUPY
-
Żurek
na swojskim zakwasie, z białą kiełbasą i jajkiem
-
Zupa rybna
kostki mięsa łososia norweskiego, oraz warzywa siekane w paski
-
Zupa szefa kuchni
każdego dnia inna
MIĘSA
-
De volaile
aby popularny kształt marchewki nie zmylił, mięso jest panierowane a wewnątrz dla nadania miękkości potrawie - rozgrzane masełko, serwowane z frytkami i zestawem surówek
-
Pierś po parysku
kurza pierś w jajecznej panierce, nadziewana pieczarką i szynką, polana sosem z orzechów włoskich, serwowana z frytkami i zestawem surówek
-
Polędwiczki w sosie gorgonzola
plastry delikatnej polędwiczki wieprzowej, polanej sosem śmietanowo-serowym, serwowane z frytkami i zestawem surówek
DANIA DLA DZIECI
-
Naleśnik
w trzech odmianach : z owocami i bitą śmietaną, lub nutellą, lub słodkim twarożkiem
-
Paluszki drobiowe
paski kurzej piersi w panierce z frytkami i surówką z marchewki i pomarańczy
RYBY
-
Pstrąg smażony z patelni
tusza pstrąga wypełniona zielem z naszego ogrodu, serwowana z ziemniakami i zestawem surówek
-
Łosoś z grilla
żaden dzwonek, tylko filet, a że grillowany to liniami rusztu przepasany, z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami
-
Filet z dorsza w sosie kurkowym
połączanie morskiej flory i Kaszubskiej fauny, serwowany z frytkami i zestawem surówek
-
Ryba z sieci
to nie łatwa sprawa dla rybaka Sielawa, serwowana z frytkami i zestawem surówek
SAŁATKI
-
Sałatka Cezar
Siekana sałata pekińska z dodatkiem grillowanej piersi kurczaka, z sosem majonezowym, grzankami i tartym serem parmezan
-
Sałatka z rukoli, owocu granatu, plastrów gruszki
oraz serem gorgonzola
DESERY
-
Puchar z 3 gałkami lodów z sezonowymi owocami i bitą śmietaną
-
Sernik na spodzie kruchy karmel z gałką loda
Receptura ciasta powstała specjalnie na potrzeby restauracji Zielone Wzgórza
SOKI ŚWIEŻO WYCISKANE
-
Sok pomarańczowy
-
Lemoniada